BRON-AD
VLISSINGEN – Wil je zeker zijn van een baan en heb je geen hoogtevrees, dan is de offshore windsector een uitgelezen kans. Voor de bouw en het onderhoud van windparken op zee zijn de komende tien jaar veel meer mensen nodig dan het onderwijs nu aflevert. Als er niets gebeurt, komt de windenergiesector in 2030 zo’n 10.000 vakmensen te kort.
Zover willen het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Wind op Zee en de Topsector Energie het niet laten komen. Beide zijn bezig om een ‘kustcoalitie’ te vormen. Samen met scholen en bedrijfsleven moet die nieuw talent werven. Er is vooral dringend behoefte aan technisch personeel.
Om klimaatdoelen te halen, moet in het jaar 2030 op de Noordzee 9600 Megawatt aan duurzame energie bijkomen. Tot 2023 zijn dat windpark Borssele (klaar, 1400 Mw) en Hollandse Kust zuid en noord (2100 Mw). Daar volgen Hollandse Kust, Ten noorden van de Wadden en IJmuiden, samen goed voor 6100 Mw.
Beroepsonderwijs
Maar om die kolossale parken op zee te bouwen, zijn de komende tien jaar 15.000 extra vakkrachten nodig. Het beroepsonderwijs, waaronder Scalda in Vlissingen, levert er in totaal 500 per jaar af. Dat betekent dat er in 2030 een tekort van 10.000 specialisten is.
Verkeerd beeld van het werk
Eén van de problemen is dat te weinig mbo- en hob-studenten voelen voor een loopbaan in de techniek. Ze denken dat het zwaar en vies werk is en dat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn. Er is meer voorlichting nodig om dat verkeerde beeld te doorbreken. Directeur Erwin Coolen van ECHT, een bureau dat zich richt op het versnellen van de energietransitie. ,,De offshore windenergie is innovatief en groot. Er komen tal van disciplines bij kijken. Daarnaast heb je baanzekerheid en je werkt aan een duurzame planeet.”