19 juni 2012
admin

DEME ontmoet Northern Netherlands Offshore wind
Woensdag 15 februari jl. vond de 2e supply chain meeting van NNOW plaats. Zo’n 40 vertegenwoordigers van aan offshore wind gerelateerd bedrijfsleven en opleidingen maakten kennis met het Belgische bedrijf DEME. DEME bestaat uit een consortium van bedrijven die actief zijn in offshore projecten rondom havenvoorzieningen, olie/gas en windenergie. Als grote, offshore aannemer beschikt men over een uitgebreide eigen vloot van jackup barges, special purpose ships, baggermaterieel, etc. Er wordt daarnaast veel werk uitbesteed. DEME is daarom een interessante opdrachtgever voor werkzaamheden in de offshore wind supply chain en een ontwikkelpartner voor innovaties om de kostprijs van wind op zee naar beneden te brengen. Kortom, passend bij de NNOW ambities.

Projectmanager Bas Nekeman van DEME introduceerde het bedrijf, de wijze waarop het klanten bedient en toeleveranciers zoekt. Dat kan na opdrachtverlening door bijvoorbeeld een windparkontwikkelaar of in de tenderfase, waarbij DEME met inzicht in de kwaliteiten en prijzen van toeleveranciers een compleet pakket offreert. Allard van Dijk van de NOM gaf aansluitend inzicht in de aanpak en doelstellingen van NNOW en presenteerde waar de NNOW cluster goed in is op basis van de supply chain analyse die NNOW heeft laten doen bij betrokken bedrijven. Sjoerd Peters, Groningen Seaports accountmanager offshore wind, gaf als gastheer op de fraaie locatie Nijlicht Eemshaven een overview van alle activiteiten in de haven en de specifieke USP’s voor offshore wind. Die worden al erkend, gezien de veelheid aan logistiek rondom windturbine onderdelen in de Eemshaven.

Het belangrijkste deel van de meeting was de pitch van 13 bedrijven die door DEME uit de NNOW ledenlijst waren geselecteerd. Dit betrof een brede range van ‘rope access’ dienstverlening tot supply schepen met hotelfaciliteiten. Op de foto is Jan Loots te zien die zijn survey bedrijf Geo+ presenteert.

Na de individuele presentaties werd de ochtend afgesloten met een netwerklunch. Met dank aan de gastvrijheid van DEME en Groningen Seaports!

En NNOW verder

In het voorjaar is een NNOW themabijeenkomst voorzien waarvan het onderwerp binnenkort op de agenda komt.

Mocht u belangstelling hebben om lid te worden van NNOW dan kunt u voor nadere informatie contact opnemen met het projectteam, een mail sturen aan Petra Engel (engel@nom.nl) of zich direct aanmelden via het formulier op deze website.

Lidmaatschap staat open voor bedrijven en kennispartijen (opleiding, onderzoek en ontwikkeling) die actief zijn in de offshore wind of dat willen worden.