14 December 2018
admin

Innovation Award

by | Dec 14, 2018 | Nieuws

Fistuca winnaar Offshore Wind Innovation Award 2018

12 december 2018 – Fistuca is de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs van de Offshore Wind Innovation Award 2018. Met een innovatieve onderhoudsvrije verbindingstechniek – de Blue Wedge Connection, wist Jasper Winkes het publiek en de jury ervan te overtuigen dat de huidige problemen met bout- en groutverbindingen te omzeilen zijn. De andere finalisten waren TWD met een hangmat voor het transport van monopiles en Qlayers met een automatisch coating systeem.

Click here to learn more

Content goes here

De Offshore Wind Innovation Award is een initiatief van Offshore Wind Innovators om de zichtbaarheid van innovatieve startups en MKB-ondernemers te vergroten. Op 12 december mochten de drie finalisten in vijf minuten hun innovatie pitchen voor een publiek van offshore wind experts die aanwezig waren tijdens de Netherlands Offshore Wind bijeenkomst die Van Oord en Siemens elk kwartaal organiseren. In hun ogen kwam de Blue Wedge Connection als meest veelbelovend uit de bus. Met 51 procent van de stemmen mocht Fistuca zich de gelukkige winnaar noemen.

Al eerder had een vakjury, bestaande uit Edwin van de Brug van Van Oord, Tim Raaijmakers van Deltares en Caspar van der Geest van JBR zich over de aanvragen gebogen en dezelfde keuze gemaakt. Zij waren vooral gecharmeerd van het out-of-the-box concept en de potentiële impact in de offshore wind markt.

Fistuca: Onderhoudsvrije verbinding

Fistuca, bekend van de stille heihamer, heeft een wigconstructie ontwikkeld die windturbineonderdelen als monopiles en transitiestukken aan elkaar verbindt. De Blue Wedge Connection is niet alleen sneller en goedkoper dan bout- en groutverbindingen, dankzij de symmetrische krachtsverdeling is deze verbinding onderhoudsvrij en omzeilt ze de mechanische grenzen waar boutverbindingen tegenaanlopen. De jury onderkent de problemen met re-bolting programma’s en groutaanpassingen, die – soms onvoorzien – leiden tot hoge onderhoudskosten. Wat de jury aanspreekt is dat de Blue Wedge Connection zero maintenance voorstaat, de installatietijd reduceert en het staalgebruik van monopiles beperkt.

Qlayers: Slimme printkop voor coating
De andere finalisten kregen ook veel credits van de jury. Het handmatig of semi-automatisch coaten van windturbine onderdelen is tijdrovend en risicovol. De Delftse startup Qlayers heeft een automatisch printssysteem ontwikkeld dat volautomatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt op windturbinebladen onder gecontroleerde omstandigheden. Daarmee kan tot 50 procent op verf worden bespaard. Bovenal controleert en corrigeert het systeem zichzelf met een slim feedbacksysteem. Volgens de jury raakt de innovatie van QLayers een essentiële snaar in het streven om het coaten van bladen in serieproductie efficiënter en zuiniger te maken. De jury waardeert het vooral dat het verdienmodel goed is uitgewerkt en vindt het basisprincipe om onder gecontroleerde omstandigheden met slimme feedbackgegevens het coatingverbruik omlaag te brengen, veelbelovend.

TWD: Hangmat voor monopiletransport
TWD heeft een hangmat ontworpen om monopiles naar de plek van bestemming te transporteren. Deze innovatieve Hammock Seafastening is geschikt voor verschillende diameters en verdeelt de krachten op de buis gelijkmatiger dan een vaste zadelconstructie. Hierdoor kunnen aannemers deze zeevasting voor meerdere windparken gebruiken en hoeven ze zich niet langer zorgen te maken dat de monopile indeukt. De beauty van dit concept ligt volgens de jury in zijn eenvoud. Het concept speelt in op de steeds veranderende maten van monopiles en de huidige way-of-working van op maat gemaakte staalconstructies.

Exposure
Naast de waardevolle exposure tijdens de kwartaalbijeenkomst, krijgen alledrie finalisten een eendaagse workshop om de marktintroductie te bevorderen, ondersteuning van een industriepartner en aandacht in de media.

Neem voor meer informatie contact op met Martin Weissmann.

Bijschriften

Jasper Winkes van Fistuca (rechts) ontvangt de Offshore Innovation Award uit handen van Caspar van der Geest (JBR, midden) and Tim Raaijmakers (Deltares, links)

Jasper Winkes demonstreert de Blue Wedge Connection gedurende zijn pitch

De finalisten van de Offshore Wind Innovation Award, vlnr: Jelmer Jacobs (TWD), Josefien Groot (Qlayers), Ruben Geutjens (Qlayers), Jasper Winkes (Fistuca)