1 November 2024
Ilona van der Velde

Windenergie speelt een hoofdrol in de transformatie van het energiesysteem naar een CO2-vrije wereld. Om Nederland volledig te elektrificeren en de groei van de opwek van duurzame energie voort te zetten na 2030, is het stimuleren van de vraag naar duurzame energie en het elektrificeren van fossiele industriële processen cruciaal. Dit vereist investeringen in netwerken, nieuwe opslagtechnologieën en innovatieve oplossingen. Het Offshore Wind Energy Programme brengt de complete rol van offshore windenergie in dit proces van vraag en aanbod in drie dagen in beeld. Het internationale programma vindt plaats op 9, 10 en 11 december, middenin één van de belangrijkste Nederlandse aanlandingscentra voor windenergie: Eemshaven.

Leden van NNOW profiteren van de speciale ledenkorting van 15%.

Beschrijving van het 3-daagse programma

De eerste dag biedt een diepgaande introductie in offshore windenergie, met aandacht voor de wereldwijde markt, technische basisprincipes en de integratie in het elektriciteitssysteem. In de middag gaat het over de koppeling met waterstofproductie en de rol van havens. De dag eindigt met een interactieve simulatie over energie-integratie.

Dag twee behandelt de ontwikkelingsprocessen, circulariteit en ecologische impact van windparken. Ook stat een bezoek aan een productiefaciliteit op het programma, met uitleg over over planning, investeringen en regelgeving. De middag gaat over circulaire economie en samenwerking binnen de waardeketen, gevolgd door een paneldiscussie over de ecologische impact.

De laatste dag richt zich op innovaties, operationele uitdagingen en regionale kansen. Er wordt gekeken naar medegebruik van windparken, offshore elektrolyse en onderhoud. De dag eindigt met een workshop over regionale integratie van windenergie.

Voor wie is het programma bedoeld?
De cursus is ontworpen voor professionals in de energie- en offshore windsector. Het is met name geschikt voor projectmanagers, ingenieurs, technische directeuren, milieuspecialisten, beleidsmakers en managers op het gebied van regelgeving. Ook is het interessant voor business development managers, duurzaamheidsspecialisten en financiële analisten die zich richten op duurzame energieprojecten.

Wat levert het op?
De cursus biedt een diepgaand inzicht in de offshore windsector binnen het bredere kader van het decarboniseren van het energiesysteem. Het gaat hierbij niet langer alleen om meer windmolens bouwen, maar om een geïntegreerde aanpak waarbij windenergie bijdraagt aan een robuust, veerkrachtig en CO2-neutraal energiesysteem.

Deelnemers leren over de nieuwste technologieën en methoden in windparkontwikkeling, waaronder locatiekeuze, ontwerp en integratie met het elektriciteitsnet. Ook wordt er kennis opgedaan over circulariteit, milieueffecten en beleidsaspecten. Verder worden vaardigheden ontwikkelt met betrekking tot projectontwikkeling, systeemintegratie en duurzame praktijken. Het programma biedt bovendien internationale netwerkmogelijkheden met experts en vakgenoten, wat kan leiden tot nieuwe projecten en samenwerkingen.

Onderwerpen en sprekers

Diverse grote spelers in de windindustrie delen hun kennis: sprekers van Vattenfall, TenneT, RWE, De Rijke Noordzee, Groningen Seaports, RaboResearch, Clarksons, TKF Eemshaven en de Rijksuniversiteit Groningen maken deel uit van het programma.

De volgende onderwerpen, belangrijkste trends, uitdagingen en oplossingen voor de toekomst van windenergie in Nederland komen tijdens het programma aan bod:

  • Stand van zaken windenergie – In Nederland groeit de hoeveelheid opgewekte windenergie, zowel onshore als offshore. Het geïnstalleerde vermogen stijgt, waarbij windenergie een steeds grotere rol speelt in de energiemix. Landelijke en Europese doelen mikken op verdere uitbreiding in 2030 en 2050 om de energietransitie te ondersteunen.
  • Technologie en innovaties – Er zijn aanzienlijke verbeteringen in windturbine-efficiëntie, zoals grotere rotoren en hogere turbines. Ook opslag en netintegratie blijven uitdagingen, waarbij energieopslag en het balanceren van vraag en aanbod cruciaal zijn.
  • Offshore versus onshore – Offshore wind biedt veel voordelen, maar brengt ook uitdagingen mee zoals hogere kosten en complexere logistiek. De aanleg en het onderhoud op zee vereisen gespecialiseerde technologie en logistieke oplossingen.
  • Economische en beleidsmatige aspecten – Windenergieprojecten in Nederland profiteren van subsidies zoals SDE++. Vergunningen en regelgeving spelen een belangrijke rol, waarbij ruimtelijke ordening en sociale acceptatie belangrijke aandachtspunten zijn.
  • Milieu-impact en toekomst – Windparken kunnen invloed hebben op natuur en zeeleven, maar er worden maatregelen genomen om deze impact te beperken. Toekomstige uitdagingen liggen in innovaties zoals drijvende windparken en waterstofproductie, die kunnen helpen obstakels te overwinnen.
  • Netwerkuitdagingen en infrastructuur – Netcongestie vormt een groeiend probleem, vooral in regio’s met veel duurzame energieproductie. Er zijn investeringen nodig in het hoogspanningsnet om de energie van offshore windparken effectief te transporteren en de variabiliteit van windenergie te balanceren.

Informatie en aanmelden

Het programma is opgezet door de New Energy Business School, in samenwerking met NedZero, AYOP , IRO en NNOW. De voertaal van het internationale programma is Engels. Alle informatie over het Offshore Wind Energy Programme, en het aanmeldformulier, is hier te vinden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sales & Accountmanager Renee van Marlen, +31 (0) 6 11057006r.vanmarlen@newenergycoalition.org.

Brochure Offshore Wind NEBS – ENG
Programmabeschrijving Offshore Wind Energy ProgrammeBrochure Offshore Wind NEBS – ENG